Onze chocolade
Chocolade is geliefd bij heel veel mensen. En al is Nederland niet een grootverbruiker, toch eet een Nederlander gemiddeld 100 gram chocolade per week. Maar dat is nog niets vergeleken met bijvoorbeeld een Zwitser die meer dan het dubbele eet.
Passie
Voor sommige mensen gaat de passie voor chocolade heel ver. Een leuk voorbeeld hiervan is de Seventypercent Club in the U.K. Dit is een community die proeverijen organiseert, informatie over chocolade en producenten verzamelt en proefnotities van chocolade publiceert. Ze gaan alleen voor zeventig procent cacao of meer. Vandaar de naam. Een melkchocoladereep met hazelnoten zult u bij hen niet aantreffen.
Chocolade is niet alleen lekker, maar door verschillende stoffen in de chocolade en doordat ons lichaam Serotonine en endorfinen aanmaakt na het eten van chocolade, voelen we ons na het eten van chocolade vaak net iets gelukkiger, kunnen er weer even tegenaan en zijn alerter. In de 16 eeuw werd chocoladedrank ook al voorgeschreven als medicijn. Wij beweren niet dat u nu maar een kilo chocolade moet gaan eten en dat u dan de gelukkigste vrouw of man van de wereld bent. Alles met mate en dat geldt ook voor chocolade. Maar het is leuk om te weten dat onze klanten net iets gelukkiger zijn na het eten van onze producten.
Belgische chocolade
Onze chocoladeproducten zijn mooi en bijzonder lekker. Voor de producten wordt de beste Belgische chocolade gebruikt van producent Callebaut. Deze is gemaakt is van natuurlijke en eerlijke ingredienten. Onze producten worden worden ambachtelijk bereid.
Wij gebruiken chocolade van producent Callebaut. Callebaut is één van de zeldzame chocolademakers die zelf op zoek gaat naar de beste cacaobonen rond de evenaar. Dankzij hun speciale banden met de lokale cacaoboeren krijgen ze toegang tot het beste van hun oogst. Bovendien roostert Callebaut de cacaobonen zelf – ook dat is zeldzaam geworden. Ze roosteren de bonen trouwens volledig, in de schil, om alle kostbare, zelfs de meest subtiele aroma’s beter te bewaren. Het levert chocolades op met een intensere, complexere en diepere cacaosmaak. Een smaak die typisch is voor alle Callebaut chocolades.
Quality Partner Program van Barry Callebaut
De cacaoboeren krijgen scholing waar ze leren hoe ze verantwoord kunnen omgaan met de natuur en de kwaliteit van de cacao kunnen vergroten en leren technieken hoe ze ziekten van cacaoplanten kunnen voorkomen. De training leert ze ook op verantwoorde wijze om te gaan met hun arbeidskrachten Door de training lukt het de boeren om meer cacao te produceren van een betere kwaliteit. Zij kunnen hierdoor een beter inkomen krijgen en bereiken betere levensomstandigheden.Het Programma zorgt verder voor scholing, gezondheidszorg en schoon water. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van het leven van de gemeenschappen.Voor de chocolade die wij gebruiken van Callebaut wordt cacao gebruikt van het Quality Partner Program. Dit is een duurzaamheidsprogramma die als doel heeft de Cacaoboeren te ondersteunen en door begeleiding en scholing de beste cacao te maken die er is op een verantwoorde wijze.
Hoe wordt chocolade gemaakt?
Chocolade wordt gemaakt van de pit van de vrucht van de cacaoboom. Deze vrucht bevat 15 tot 20 pitten (cacaobonen). De bonen worden na het plukken en pellen van de vrucht op de grond gelegd en bedekt met Bananenbladeren. De cacaobonen gaan dan gisten. Dit duurt ongeveer 2 tot 8 dagen. Hierna worden de bonen gedroogd, geroosterd en gezeefd. Daarna worden ze gemalen. Er ontstaat dan een cacaomassa. De volgende stap in het proces is het persen van de cacaomassa. Door het persen wordt de cacaoboter gescheiden van de cacao. De cacao wordt daarna vermalen tot cacaopoeder. De chocolade wordt uiteindelijk gemaakt met de combinatie van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Bij melkchocolade wordt er melkpoeder toegevoegd. En bij witte chocolade ontbreekt het cacaopoeder. Het hele proces van chocolade maken staat ook uitvoerig beschreven op wikipedia. Chocolade kan het beste op kamertemperatuur (ongeveer 18 graden) bewaard worden. Van het bewaren van chocolade in de koelkast wordt het harder en verliest de chocolade ook een beetje zijn smaak. Ongevulde chocolade kan wel twee jaar bewaard worden. Bij bonbons is dit afhankelijk van de soort vulling. Trek gekregen? Chocoladebox bezorgt snel!